• 064 143 3 335
 • Kontakt

  Kontaktirajte nasX

  POŠALJITE PORUKU

  Sending your message. Please wait...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

Teniska oprema

Početnicima savetujemo da ne kupuju odmah opremu, tj. pre prvog izlaska na teren. Može se početi i sa pozajmljenim ili polovnim reketom, u starim patikama, itd.Kada početnici steknu osećaj i nešto iskustva, odnosno kada budu sigurni da „bez tenisa više ne mogu“, znaće lakše da pronađu ono što im odgovara.

REKET

oprema01Postoji više tipova teniskih reketa i proizvođača ovih rekvizita. Osim cene, izbor reketa zavisi i od uzrasta igrača, nivoa igre koji je dosegao i ličnog stila. Reketi se takođe razlikuju po elastičnosti, težini, trajnosti, balansu, veličini drške (grifa), i dr.

Prilikom kupovine reketa, isti uzmite u ruku, napravite nekoliko zamaha i obratite pažnju da vam suviše ne opterećuje ručni zglob. Uvek tražite od prodavca nekoliko različitih grifova (čak i kada znate koji Vam odgovara), da bi bili sigurni da vam reket dobro leži  u ruci. Vodite računa o tome da će svaki reket biti teži na terenu, kada njime budete igrali, a grif će vam se učiniti nešto debljim.

Reketi za tenis više se ne prave od drveta, zamenjeni su lakšim i čvršćim grafitom i ne smeju biti duži od 73,66 cm i širi od 31,75 cm (težina može da varira). Udarna površina reketa sačinjena je od žičane mreže. Zatezanje struna na reketu (španovanje) zavisi od preporučene sile koju proizvođač navodi za svaki pojedini model, čime igrač određuje brzinu kojom će se kretati loptica. Od kompanija koje proizvode rekete izdvajamo : Wilson, Prince, Yonex, Head, Tecnifibre, Babolat…

ŽICE

Reketi se prodaju sa zategnutim (našpanovanim) žicama ili odvojeno.Početnici mogu kupovati fabrički našpanovane rekete, ali iskusni igrači kupuju žice posebno, kako bi kontrolisali sa koliko će kilograma (kiloponda) biti zategnute.Bitno je da španung bude ravnomerno zategnut i da se žice pravilno ukrštaju.

LOPTE

Loptica za tenis izrađena je od gume i obložena vunenim filcom. Obično je napunjena vazduhom ili gasom, prečnika 6,5 cm i težine od oko 58 grama.

PATIKE

Od ostalog dela opreme najveći značaj imaju patike.Loš izbor patika može da utiče na koncentraciju i pokretljivost igrača.Važno je da budu komotne i prilagođene podlozi na kojoj se igra.Sintetičke podloge u dvoranama zahtevaju potpuno glatke donje površine patika, dok zemljani tereni traže ravan, ali ne glatak đon.Patika ne sme biti razlog nekontrolisanog klizanja igrača, ali ni naglog kočenja.

oprema02

ČARAPE

Dobre čarape će apsorbovati znoj nogu i stopala za vreme igre, ali i čarape najboljeg kvaliteta treba menjati čim se igra završi. Vlažne čarape mogu izazvati gljivična oboljenja, vrlo neugodna za igrača jer zahtevaju dugotrajno lečenje. Osim što pružaju potrebnu udobnost, čarape imaju i zaštitnu ulogu, jer na tvrdim podlogama efikasno amortizuju udarce, dok ređe tkanje u predelu prstiju umanjuje trenje kože pri naglim pokretima.

ODEĆA

Jedini zahtev kod izbora odeće je da ona bude komotna i da omogućava punu slobodu pokreta. Birajte što mekše materijale da ne bi dolazilo do iritiranja kože prilikom intenzivnog znojenja. Kod izbora kroja i boje oslonite se na sopstveni ukus.

oprema03

ZNOJNICE

Elastične znojnice pomažu kod upijanja znoja na čelu i rukama i sprečavaju njegovo slivanje u oči i šaku. Suva šaka-stabilan reket u ruci. Suvo čelo-bistar pogled.

oprema04

Broj žiro računa Kluba: 150-1858976-31 Direktna Banka a.d. Kragujevac
© TK PETAR MIŠIĆ 2010-2020.
Follow by Email
YouTube